Домашното насилие вече е престъпление от общ характер, реши НС

сряда, 4 април 2018 г.

Домашното насилие вече е престъпление от общ характер, реши НС


Домашното насилие вече да бъде престъпление от общ характер. Това реши парламентът с приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс.

 

Предложенията за промени, внесени от БСП, подкрепиха 152-ма депутати и един се въздържа.

 

Със законопроекта се предлага промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг от престъпление от частен в престъпление от общ характер, от категорията на т.нар. „частно-публично обвинение“.

 

Предлага се за започването на наказателното производство отново да бъде необходима тъжба на пострадалия, но подадена до прокуратурата, а не до съда, като тъжбата няма да може да бъде оттегляна по искане на подалото я лице.

 

Въвежда се квалифициран състав на престъплението по чл. 296 от НК, което съдържа две форми на изпълнителното деяние - неизпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие.

 

Става въпрос за конкретен вид насилие – насилието над жени, което е още по-осъдително. В момента наказателно преследване има само, ако има наказателна тъжба от пострадалия в съда, а тъжба не се подава често, коментира по време на дебата депутатът от БСП Георги Гьоков.

 

Той алармира, че всяка четвърта българска жена е жертва на домашно насилие, което е стряскащо. „Макар да е престъпление и да е осъдително, това не е рядкост в българското семейство. Ако насилието не бъде пресечено още в самото начало доста е вероятно това да доведе до привикване от страна на жертвата, което влияе на детето. А дете, което живее в атмосфера на насилие приема това за нещо нормално. Така се влиза в затворен кръг, от който трудно се излиза“, коментира Гьоков.

 

Той бе категоричен, че няма как да не бъдат осъдени всички форми на насилие над жени и да не бъде потърсено възмездие. „Тези престъпления да се определят като престъпление от общ характер. Потърпевшият да подава сигнал или тъжба до прокуратурата, а не до съда, и тя не може да бъде оттеглена. Разследването да се извършва от прокуратурата“, предлагат от БСП, обясни Гьоков.

 

Насилието над жени ни отвращава истински, това не е проблем, който трябва да остане вътре в семейството и трябва да се преследва най-строго от българското законодателство, подчерта още депутатът от левицата.

 

От своя страна Християн Митев обясни, че ПГ на ОП подкрепя този законопроект, но между първо и второ четене трябва да се помисли за възможността тъжбата да може да бъде оттегляна при преценка на тъжителя, ако отношенията с подсъдимия са удачни за това. /БГНЕС

 

0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *