Как да изградим добри отношения със свекървата?

събота, 31 март 2018 г.

Как да изградим добри отношения със свекървата?


Връзката между свекърва и снаха винаги е много деликатна. Разликата в поколенията, разбиранията и характера в комбинация с ревността, която изпитват за вниманието на мъжа, които ги обединява, често става причина за вражда между двете. Има, обаче, възможност това да бъде предотвратено, ако спазвате тези съвети:

Направете първата крачка

Поставете се на мястото на своята свекърва - това е първата стъпка, която ще ви помогне да я опознаете и да не я сравнявате с вашата майка. Говорете с нея, научете повече за живота й и за това с какви очи гледа на света около себе си. Когато я опознаете, ще ви бъде по-лесно да откриете най-правилния подход за комуникиране.

Винаги се отнасяйте с уважение

Спазването на йерархията в този случай е много важно, но то не трябва да се превръща в извинение за свекървата, за да „се качва на главата“ на снаха си. Ако все пак получавате нежелани коментари от страна на свекърва си, не търсете мигновено в тях прикрито заяждане или злобен подтекст. Понякога това е просто израз на загриженост, а не показен укор. 

Не премълчавайте онова, което ви смущава

Уважението към свекървата не бива да се превръща в капитулация в името на семейния мир. Натрупването на неизказаното несъгласие ще доведе до момент, в който нещата ще ескалират и отношенията снаха-свекърва ще се превърнат от привидно приятелски в открито враждебни. Ето защо, когато забележите, че дадено действие или изказване от страна на майката на вашия партньор е неприемливо, трябва да споделите позицията си. Не нападайте, но и бъдете достатъчно красноречива.

Не поставяйте съпруга си по средата

В ситуация на спор със свекървата, може да ви се стори, че намесването на мъжа, който и двете обичате, е единственото решение. Всъщност обаче се връщате там откъде сте започнали, тъй като едната приема ролята на защитник, а другата на нападател, което в крайна сметка няма да доведе до никакво решение, а мъжът ви, неспособен да вземе страна, вероятно ще се опита да се измъкне.

Бъдете готови на компромиси

Трудно е, разбира се, дори да мислим за компромис, когато знаем, че в дадена ситуация сме прави, а другият греши. Но ако се опитате да запомните максимата, че истината винаги има две лица, ще успеете по-лесно да се справяте с конфликтите и да проявите компромис.  

20.11.2017/Боряна Харлова

 

 

0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *