Пропускане към основното съдържание

Румъния връща строгите наказания за корупция

Резултат с изображение за Румъния връща строгите наказания за корупцияУправляващата коалиция реши да оттегли решението, с което се декриминализираха престъпленията, свързани със злоупотреба с власт за суми до 44 000 евро.

Решението беше взето след 4 дни на протести в цяла Румъния, малко след като лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня намекна, че ще препоръча оттегляне на спорната политика.









Председателят на Сената на Румъния Калин Попеску Търичану обяви в събота вечер, че е взето решение за отмяна на действието на наредбата.

"Тя не е насочена срещу никого и хората трябва да разберат, че целта ни не беше да се защитим някак от закона. Да мислиш за интереса на страната си, не е капитулация пред опонента, а проява на мъдрост", каза бившият румънски премиер Търичану.

Самият той беше разследван от Националната дирекция "Антикорупция" през 2016 г. за лъжесвидетелстване под клетва по дело за незаконна реституция на земи и гори.

По-рано днес председателят на ПСД Ливиу Драгня обяви, че е готов да подкрепи връщането на по-тежките наказания за корупционни престъпления, ако и правителството е съгласно да го направи.

"Ще предложа решение, което да сложи край на конфликта, свързан с промените, и се надявам премиерът Сорин Гриндяну да го приеме. Можем дори да говорим за отмяна на промените, ако премиерът го приеме. Надяваме се, че това ще убеди нашите членове и симпатизанти да не излизат по улиците и да не ексалират напрежението. Не искам този конфликт да сблъска румънци срещу румънци, и да раздели Румъния на две", каза Драгня.

Той коментира, че "не може повече да сдържа" настроенията на симпатизантите на партията, които искали да "изразят дълбокото си несъгласие с движението, вдъхновено от Сорос".

"Партията се организира от само себе си. Натискът на организациите от цялата страна може да доведе близо милион души по улиците на Букурещ", обяви председателят на ПСД.

До последно министър-председателят Гриндяну отказваше да преосмисли позицията си по промените в Наказателния кодекс, като посочваше, че те са приети в съответствие на закона.

Междувременно двама души от кабинета в Букурещ подадоха оставка в знак на несъгласие с водената политика.







"Правя го не заради професионална честност, съвестта ми е чиста в това отношение, правя го заради детето си. Пред мен стои избора дали да му кажа, че баща му е страхливец и е подкрепил действия, в които не вярва, или че баща му е предпочел да напусне", написа министърът на бизнес-развитието, търговията и предприемачеството Флорин Жяну, след като напусна властта.

Държавният секретар в министерството на европейските фондове Киприян Некула също подаде оставка както от държавната служба, така и от позициите си в Социалидемократическата партия на Румъния (ПСД), като заяви, че "не може да намери себе си в партийната идеология".

Още един от висшите партийни функционери в ПСД - Аурелия Кристя - напусна партията след многохилядните протести в Букурещ. Кристя е бивш министър в кабинета на социалиста Виктор Понта.

Дори Православната църква на Румъния открито застана срещу непопулярната политика на кабинета на социалистите.



http://www.webcafe.bg


Коментари

Популярни публикации от този блог

Пухкава даскалица пусна провокативни СНИМКИ, че ще става по*ноактриса, а сега съжалява жестоко

Пухкава даскалица пусна провокативни СНИМКИ, че ще става по*ноактриса, а сега съжалява жестоко By IndexInfo 33-годишна учителка от Бирмингам остана без работа, след като ученици попаднаха на провокативни нейни снимки в мрежата. Въпреки че кадрите били направени доста преди Аналиса Алтарива да започне работа във въпросното школо, тя не успяла да се спаси от уволнение, съобщава The Sun. Преди 5 години младата жена качила във Фейсбук няколко забавни, но доста провокативни снимки и признала, че често мисли за секс. И се пошегувала, че се замисля дали да не направи кариера като порноактриса. Едва ли тогава й дошло наум, че някога тази шега ще й струва кариерата. Въпреки това точно така се случило – ученици на Аналиса намерили старите й постове и ги разпространили в училище, а ръководството било принудено да отстрани прекалено известната си служителка от работа. Аналиса вече е изтрила скандалните кадри и постове, но това няма да й помогне да си върне работата. Родителите и учениците

51-годишна моделка заля мрежата със свои еротични СНИМКИ 18+ в памет на загиналия си син

51-годишна моделка заля мрежата със свои еротични СНИМКИ 18+ в памет на загиналия си син By IndexInfo 51-годишната италианска моделка Жаклин Беридо Писано набира популярност в мрежата със своя личен фотоблог. Красавицата изглежда зашеметяващо, въпреки възрастта й. „Аз съм на петдесет, баба съм и това ми харесва“, споделя съблазнителната жена. Горещите форми и елегантният стил на италианката й помогнаха да си спечели хиляди фенове по целия свят. Моделката решила да споделя с почитателите си свои еротични снимки в памет на сина си Стефан, който починал преди две години.  Въпреки всичко Писано не се спира пред нищо, като продължава да разпространява горещи снимки, показвайки твърдост въпреки ударите на съдбата. Италианката идва от бедно семейство от Сърбия, но е успяла да направи успешна кариера в Италия и да отгледа две деца.   September 25, 2018 at 12:49PM via Съседките – The Mainline https://ift.tt/2PZXVmb

Български поп сюрреализъм от Париж в Нирвана |

Български поп сюрреализъм от Париж в Нирвана | By admin „Ако реша, че съм успял, това ще е краят“, сподели известният в цял свят български художник Николай Панайотов на откриването на изложбата си „Шастлив лабиринт“ в столичната галерия Нирвана. „Николай Панайотов никога не е доволен от себе си и това е тайната на успеха му – а след всеки следващ успех той отново решава, че може да постигне още и още“, поясни собственикът на галерия Нирвана Ники Младжов. „Картина на Николай Панайотов няма как да се сбърка, той е разпознаваем творец“, каза на откриването Христина Бобокова, изкуствовед и куратор. Художникът, който издигна гора от изрисувани конуси в арт пространството на Нирвана, прочете емоционално слово, посветено на изгорялата катедрала Нотр Дам дьо Пари. Николай Панайотов, който дели живота си между Париж и българското село Стоките, сподели, че изпепеленият храм е едно от любимите му места във френската столица. Непоказвани досега живописни платна и рисунки на прочутия художни