Румъния връща строгите наказания за корупция

неделя, 5 февруари 2017 г.

Румъния връща строгите наказания за корупция


Резултат с изображение за Румъния връща строгите наказания за корупцияУправляващата коалиция реши да оттегли решението, с което се декриминализираха престъпленията, свързани със злоупотреба с власт за суми до 44 000 евро.

Решението беше взето след 4 дни на протести в цяла Румъния, малко след като лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня намекна, че ще препоръча оттегляне на спорната политика.

Председателят на Сената на Румъния Калин Попеску Търичану обяви в събота вечер, че е взето решение за отмяна на действието на наредбата.

"Тя не е насочена срещу никого и хората трябва да разберат, че целта ни не беше да се защитим някак от закона. Да мислиш за интереса на страната си, не е капитулация пред опонента, а проява на мъдрост", каза бившият румънски премиер Търичану.

Самият той беше разследван от Националната дирекция "Антикорупция" през 2016 г. за лъжесвидетелстване под клетва по дело за незаконна реституция на земи и гори.

По-рано днес председателят на ПСД Ливиу Драгня обяви, че е готов да подкрепи връщането на по-тежките наказания за корупционни престъпления, ако и правителството е съгласно да го направи.

"Ще предложа решение, което да сложи край на конфликта, свързан с промените, и се надявам премиерът Сорин Гриндяну да го приеме. Можем дори да говорим за отмяна на промените, ако премиерът го приеме. Надяваме се, че това ще убеди нашите членове и симпатизанти да не излизат по улиците и да не ексалират напрежението. Не искам този конфликт да сблъска румънци срещу румънци, и да раздели Румъния на две", каза Драгня.

Той коментира, че "не може повече да сдържа" настроенията на симпатизантите на партията, които искали да "изразят дълбокото си несъгласие с движението, вдъхновено от Сорос".

"Партията се организира от само себе си. Натискът на организациите от цялата страна може да доведе близо милион души по улиците на Букурещ", обяви председателят на ПСД.

До последно министър-председателят Гриндяну отказваше да преосмисли позицията си по промените в Наказателния кодекс, като посочваше, че те са приети в съответствие на закона.

Междувременно двама души от кабинета в Букурещ подадоха оставка в знак на несъгласие с водената политика."Правя го не заради професионална честност, съвестта ми е чиста в това отношение, правя го заради детето си. Пред мен стои избора дали да му кажа, че баща му е страхливец и е подкрепил действия, в които не вярва, или че баща му е предпочел да напусне", написа министърът на бизнес-развитието, търговията и предприемачеството Флорин Жяну, след като напусна властта.

Държавният секретар в министерството на европейските фондове Киприян Некула също подаде оставка както от държавната служба, така и от позициите си в Социалидемократическата партия на Румъния (ПСД), като заяви, че "не може да намери себе си в партийната идеология".

Още един от висшите партийни функционери в ПСД - Аурелия Кристя - напусна партията след многохилядните протести в Букурещ. Кристя е бивш министър в кабинета на социалиста Виктор Понта.

Дори Православната църква на Румъния открито застана срещу непопулярната политика на кабинета на социалистите.http://www.webcafe.bg


0 коментара :

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *